17 YAŞIMA MANİFESTO

17 YAŞIMA MANİFESTO

Kaliteli Yaşamın Ön Koşulu: Kaliteli Gençlik

İnsanların özellikle gençlerin sevmediği şeylerin başında nasihat dinlemek gelir ki elbette haklılar. Kimse ne yapması gerektiğinin söylenmesinden ya da eksiğinin ifade edilmesinden hoşlanmaz. Bu sebeple aşağıdaki öğütler size değil bizzat kendime, liseli Fatih’e. Bir mucize olur da 17 yaşıma geri dönebilirsem aynı hataları yapmamak için kendime bir manifesto.

  1. Aile Önemlidir: Ailenden kopma çünkü o dünyadaki en önemli ve değerli varlığın. Unutma ilk arkadaşların, ilk öğretmenlerin onlardı. Tüm tasaları senin zarar görmeden hayata hazırlanman. Bazen sana karşı incitici davrandıklarını zannetsen de senin için hiçbir fedakârlıktan kaçınmadıklarını biliyorsun. Bir gün çevrendeki herkes dağılır gider ama ailen hep yanındadır. Onlar yaşlanmadan, çok geç olmadan keyfini sür.
  2. Deneyimlerden Faydalan: Dünyanın en akıllı insanı başkalarının tecrübelerinden faydalanabilen insandır. Tecrübe bizzat yaşanıyorsa acımasız bir öğretmendir çünkü önce sınav yapar, dersi sonra öğretir. Oysa başkalarının tecrübesinden faydalanmak ikinci bir akla sahip olmak demektir. Senden önce deneyimleyenlerin tecrübelerine kulak ver. Tecrübeyi bir daha tecrübe etmek zaman, enerji, gayret sarfı hatta ahmaklıktır.
  3. Olumlu Alışkanlıklar Edin: Olumlu rutinlere sahip ol. Erken yat, erken kalk. Her gün elli sayfa kitap oku. En az bir tane hobin olsun. Bir sanat dalında derinleş, bir enstrüman çal. Şarkı söyle, dans et. Her gün 10 yabancı kelime öğren. Eğer gününü bunlarla doldurmazsan zamanını bu defa olumsuz alışkanlıklar dolduracak. Onlar en çok gençleri sever. Yaşıtların ders çalışırken, yabancı dil öğrenirken sen oyun ya da sosyal medyada zaman geçirme. Sigara, alkol ve uyuşturucuya başlama yaşı Türkiye’de 11-12 yaşa kadar düştü. Şeytandan kaçar gibi bunlardan kaç.
  4. Gruplara Dikkat Et: Dünyayı değiştirecekmişsin gibi geliyor. Çok güçlüsün, en doğrusunu biliyorsun, kanın kaynıyor, için içine sığmıyor. Bu yüzden söylediğin her şeyin karşılık bulmasını istiyorsun ama ailen ama öğretmenlerin sana beklediğin karşılığı vermiyor. Onlarla konuşurken sesin sana boş bir odada yankılanıyor gibi geliyor, haklısın. Fakat bir gün karşına birileri çıkıp sena seni can kulağı ile dinlediklerini söylerse inanma onlara. Aksi halde bir siyasi ya da dini grubun esiri oluverirsin. Başlangıçta kendini ifade etmene izin veren bu gruplar bir süre sonra sesinin çıkmasına, aykırı davranmana hatta düşünmene bile izin vermezler çünkü senin adına onlar düşünüyordur! Sana bu şeklide yaklaşanları mutlaka ailene söyle.
  5. Arkadaşlık Önemli: Tüm hayatın boyunca en çok arkadaşa bu yaşında sahip olacaksın, bu çok güzel. Arkadaşlık her açıdan çok önemli hele senin yaşında. Ama kötü haber; bunların %99’u hayatından çıkacak ve bir daha görmeyeceksin. Hiçbir arkadaşının eğitiminle, gelişiminle, başarıyla, mutlulukla ve ailenle senin arana girmesine izin verme. Negatif, seni aşağıya çeken, sürekli mutsuz, sürekli acı çeken, kendini beğenmiş, seni değersiz hissettiren, seni kontrol etmeye, yönetmeye çalışan, duygu vampiri, kıskanç tiplerden uzak dur. Performansının çoğunu bu tipler emer yok eder.
  6. Utanma: Tevazu güzel şey, alçakgönüllü olmak harika, eksiklerinin farkında olmak büyük erdem. Bununla birlikte, ailenden, etnik kökeninden, inançlarından, değerlerinden, ekonomik durumundan, kıyafetinden, geleneklerinden, fiziksel görünüşünden ve daha nice sözde! yetersizliklerinden asla utanma. İnsan yüz kızartacak eylem yaptığında utanır, boyu kısa olduğu ya da ailesi falanca yerden olduğu için değil. İnsanlar eşit fırsatlarla dünyaya gelmiyor fakat koşulları değiştirmek senin elinde.
  7. Karamsarlık Yaşama: Hiçbir şey yolunda gitmiyor değil mi? Kimse seni anlamıyor, seni dinleyen yok, zaman geçmiyor, hayatın okul, herkes senden üstün başarı bekliyor….Enseyi karartma. Yaşadığın melankoli ve ümitsizlik tamamen yaşınla ve hormonlarınla ilgili. İnan bana bu günler geçecek. Pozitif düşün pozitif olsun. İddia ederim ama ispatlayamam; düşündüğün 100 olumsuz şeyin ancak 1’ini yaşayacaksın. Kalan 99’un seni aşağı çekmesine izin verme.
  8. Kaliteli Beslen ve Spor Yap: Bu yaşta kendine yapabileceğin en muhteşem yatırım temiz beslenmek ve spor yapmaktır. Ambalajlı şeyler yerine annenin yaptığı yemekleri ye. Hareketsizlik ve atalet kötüdür, hem zihnen hem de fiziksel bakımdan seni hasta eder. Amatör de olsa yalnız yürüyüşten ibaret de olsa düzenli hareket et.
  9. Kendini Sürekli Geliştir: Okulunu ve eğitimi önemse, derslerine düzenli çalış ama bunlar yetmez. Okullarda her şeyi öğrenmen mümkün değildir. Okullar bilgiye nasıl ulaşacağını ve kullanacağını öğretir. Bu sebeple kitaplarla, araştırmalarla aranı hoş tut. Geleceğini mükemmelleştirmek ancak onu planlamanla mümkün.
  10. Hata Yapmaktan Korkma: Öyle güzel bir yaştasın ki her şeyi deneyebilirsin. Hayatını riske atmadan ve değerler içinde kalarak her şeyi dene ve hata yap. İcat çıkar, kendini ve sınırlarını zorla, bir daha hata yap. El alem ne der düşüncesi seni engellemesin. Herkesten onay bekleme. Bu sayede kendini, kapasiteni, ilgi duyduğun alanları anlayabilirsin.

Gözlerinden öperim 17 Yaşım.

Yorumlar: 2

Yorum bırakın