REDDEDİLME KORKUSU YÖNETİLEBİLİR Mİ?

REDDEDİLME KORKUSU YÖNETİLEBİLİR Mİ?

Onlar Seni Reddettikleri İçin Üzülsünler

Çok değil daha 100 yıl önce insanlar çok küçük dar bir çevrede yaşıyor, belli insanlarla ilişkiye geçiyor, belli işleri yapıyorlardı. Hayat çok programlıydı ve herkes ne yapacağını biliyordu. Kimlikler de belli roller de belli idi. Bu hayat onlara yetiyordu.

Bugün ise kendimizi sürekli farklı bir sosyal çevreye entegre etmeye çalışıyoruz. Farklı ihtiyaçlar ortaya çıkıyor. Yalnızca 2 hafta önce hayatımızda olmayan Clubhose odalarında yer bulmaya çalışıyoruz.  Buraya kadar iyi bununla birlikte iletişime geçtiğimiz her an reddedilme ihtimalimiz de beraberinde geliyor. Aslında burada bir arıza yok ama maalesef her bireyin algısı aynı olmuyor.

Pek çok insan istediği bir şeye ulaşması engellendiğinde hayal kırıklığı, üzüntü ve değersiz hissetme arası bir duygu yaşar. Bu reddedilme duygusudur. Reddedilmek genel olarak hiç kimsenin hoşuna gitmeyeceği gibi kabullenilmesi de zor bir duygudur. İnsanlar küçüklüğünden itibaren reddedildikçe bir süre sonra bu duyguyu daha yaşamadan yani herhangi bir şey için daha reddedilmeden bir korku geliştirir. Bu da reddedilme korkusudur ve bu korku insan hayatını olumsuz etkiler.

Yaşam boyu bu hissi hiç tatmamış olmak, hemen hemen imkânsızdır.

Reddedilmek Tam Olarak Nedir?

Acı bir şey. Ama nasıl? Stanford Üniversitesinde yapılan bir araştırma var. İnsanları MRI makinesine sokmuşlar. Bu makine olaylar ve duygular karşısında insan beyninin verdiği tepkileri elektrik akımları vasıtasıyla ölçen bir alet. Fiziksel acı çektiğinde aktive olan beyin kısmı reddedildiğinde de aktive oluyor. Başka bir ifade ile beyin reddedilme karşısında fiziksel acı ile aynı tepkiyi veriyor.  Dayak da yesen kibarca red de edilsen aynı acıyı çekiyorsun. Yapılan anketlere insanlar şu cevabı vermiş reddedileceğime acı çekmeyi tercih ederim.

Bunun sebebi şu olabilir. İnsanlık tarihinin başlangıcında insanlar hayatta kalabilmek için mutlaka bir aile, bir grup hatta bir kabile içinde olmalıydı. Aksi takdirde yalnız kalan insan vahşi hayvanlara yem olabilir ya da kıt yiyecek koşulları karşısında açlıktan ölebilirdi. Binlerce yıl önce ilk insanlarla birlikte beynimiz bir gruba ait olmaya başka bir ifadeyle kabul görmeye kodlandı.

Bu sebeple reddedilmeyi acı ile eşdeğer algılıyoruz.

Bu Duyguyu En Çok Nerelerde Yaşarız?

  • İş Görüşmeleri: İş arayan herkes hayatında en az bir kez reddedilmeyi yaşamıştır.
  • İş İlişkileri: Bir işgören için gerek tedarikçiler, müşteriler, yatırımcılar ve kamusal merciler gerekse patron, yönetici astlar nezdinde sürekli bir ikna etme ve seçilme durumu vardır. İşin içinde ikna ve seçilme varsa elbette reddedilmek de olacaktır.
  • Romantik İlişkiler: Reddedilme korkusunun en yoğun yaşandığı alandır. Allah gençlerimizi korusun 🙂
  • Yeni Ortamlar, Yeni Kişiler: İnsan sosyal bir varlıktır ve girdiği her ortamda değer görmek kabul edilmek ister.

Reddedilme Korkusuyla Yaşayan Kişilerin Genel Tavırları

  1. Maskelerle Yaşamak: Reddedilmemek için sürekli değiştirilen maskelerle sahte bir kimlik sahte bir hayat dizayn edilir.
  2. İnsanları Memnun Etme Üzerine Kurulu Bir Hayat: Reddedilmemek için reddedemezler ve hayır diyemezler. Tüm amaçları insanları memnun etmektir ki zamanı gelince onlar da reddetmesinler.
  3. Prensiplerden Ödün: Reddedilme korkusu taşıyan insanlar genellikle yüzleşmelerden kaçınmak için kendi prensiplerinin dışına çıkarlar. Ne istediklerini söyleyemezler, kendi ihtiyaçlarını ifade etmezler.

Reddedilme Korkusunun Oluşturacağı Zararlar

  1. Özgüven Eksikliği: Reddedilme korkusu en çok özgüveni vuran bir korkudur.
  2. Kullanılma: Reddedilme korkusu insanı duygu vampirlerine manipülatörlere karşı savunmasız kılar. Bu kişiler kendini çok kolay kullandırırlar.
  3. Kendi İstek ve İhtiyaçlarına Ulaşamama: Karşısındakinin kabul etmeyeceğini düşünerek arkadaşlık teklif etmemek, istediğini talep etmemek, iş başvurusunda bulunmamak, herhangi bir ortamda kabul görmek ve reddedilmemek uğruna farklı bir şey istemenize rağmen uyumlu davranmak, düşüncesini karşı taraf reddedeceği için ifade etmeyip başkalarının doğrularına göre yaşamak.

Reddedilme Korkusu Nasıl Kontrol Edilebilir?

3 boş kadronun olduğu polislik işine 4 kişi başvuruyor, reddediliyor. Yeni, açılan KFC restoranına 24 eleman alınacak. 25 başvuru yapılıyor reddediliyor. Kariyeri boyunca 30 işten red cevabı almış. Bugün Alibaba ve Aliexpresin sahibi. Kişisel serveti 70 milyar ABD dolarına yakın. Alibaba’dan önce de 2 iş batırmış. Jack Ma’dan bahsediyorum. Profesyonel hayattan onlarca örnek bulunabilir. Ama Jack Ma özel çünkü rekabetin çok çok çetin olduğu Çin gibi bir yerde başarıya ulaşıyor. Reddedilmekten kurmadığı için bugün de bu satırlara konu oluyor.

Reddedilme korkunuzu kontrol edebilmeniz için şu 3 aşamalı testi kendinize uygulamanızı ve içtenlikle cevap vermenizi rica edeceğim:

  1. Kendimi bu kadar değersiz hissettiren bu reddedilişin kaynağını, durumu veya olayı acaba putlaştırmış olabilir miyim? Ona hak ettiğinden daha fazla anlam yüklemiş olabilir miyim?
  2. Bu kadar çok istediğim şey gerçekten benim için iyi ve hayırlı mı? Olumsuz tarafları da var mı? Acaba onu çok istiyor olmam olumsuz taraflarını görmemi engellerken, olumlu taraflarını abartmama mı sebep oldu?
  3. Şu ana kadar yaşadığım reddedilme korkusu bana yaşantımda neleri yapmamı engelledi?

Yorum bırakın